Borsada En Değerli Şirketler

Giriş

Borsa İstanbul‘da işlem gören 500’den fazla hisse senedi bulunmaktadır. Bu şirketlerin kimisinin piyasa değeri çok yüksek iken kimisinin piyasa değeri oldukça düşüktür. Özellikle Bist30 endeksinde yer alan hisselerin piyasa değerlerinin ağırlığı toplam piyasa değerine göre ağır basmaktadır. Zaten hisse senetlerinin Bist100 endeksi gibi endekslere dahil edilmesinin en önemli kriterlerinden birisi piyasa değeridir. “Bist100 Nedir ve Nasıl Alınır?” başlıklı içeriğimizde endeks hakkında detaylı bilgi mevcuttur. Üstelik, o içerikte video üzerinden endeks değeri hesaplama örneği de verilmiştir. Fakat her şey bir yana, borsada yer alan şirketler arasında en değerli şirketler hangileri?

Ayrıca, güncel olarak piyasa değeri en yüksek şirketler hangileridir? Altta yer alan tablolarda güncel olarak en değerli 100 şirkete ilişkin değerler büyükten küçüğe doğru görüntülenebilmektedir.

Piyasa Değerine Göre Borsada En Değerli Şirketler

Aşağıda yer alan tabloda piyasa değerine Borsa İstanbul’da yer alan şirketlerin değerlerini büyükten küçüğe olacak şekilde inceleyebilirsiniz.
Not! Mobil kullanıcılar tabloları daha net görebilmek için ekranı yana çevirebilirler.

Borsa İstanbul’daki En Değerli Şirketler (Piyasa Değerine Göre)
#KodPiyasa
Değeri
(Milyon TL)
Hisse AdıSektörü

Halka Açık Piyasa Değerine Göre Borsada En Değerli Şirketler

Aşağıda yer alan tabloda ise halka açık payların piyasa değerine göre büyükten küçüğe sıralanmış bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Not! Mobil kullanıcılar tabloları daha net görebilmek için ekranı yana çevirebilirler.

Borsa İstanbul’daki En Değerli Şirketler (Halka Açık Piyasa Değerine Göre)
#KodHalka Açık
Piyasa Değeri
(Milyon TL)
Hisse AdıSektörü

Borsada En Değerli Şirketler

Borsa İstanbul’da yer alan şirketler arasından en değerli şirketleri iki şekilde değerlendirebiliriz. Birinci yöntem gerçek piyasa değerine göre şirketleri sıralamaktır. İkinci yöntem ise endekste yer alan şirketlerin endekse olan ağırlıkları hesaplanırken baz alınan halka açık piyasa değerlerine göre sıralama yapmaktır. Yani bu ikisi arasındaki fark çok barizdir.

Örnek olarak, A şirketinin piyasa değerinin 100 milyar TL olduğunu ve halka açıklık oranının %90 olduğunu düşünelim. O halde bu A şirketinin halka açık piyasa değeri 90 milyar TL olacaktır. B şirketinin ise piyasa değerinin 200 milyar TL ve halka açıklık oranının %5 olduğunu düşünelim. Bu durumda ise B şirketinin halka açık piyasa değerinin 10 milyar TL olduğunu görürüz.

Yani A şirketinin B şirketine göre piyasa değeri daha yüksektir. Fakat halka açık piyasa değerine bakıldığında B şirketinin piyasa değerinin daha yüksek olduğunu görürüz.

💡 Popüler İçerik! 😊

İş Yatırım, Gedik Yatırım, İnfo Yatırım, Tacirler Yatırım gibi onlarca yatırım şirketi birçok hisse senedi için hedef fiyat belirlemektedir. Bu aracı kurumların raporlarını günlük olarak takip ediyoruz ve sizler için tek bir tablo haline getiriyoruz.

Detaylar için "Aracı Kurum Hisse Önerileri" içeriğini ziyaret edebilirsiniz!

Devamını incele...
#Hisse
Kodu
Hisse
Adı
Öneren
Kurum Sayısı
Getiri
Potansiyeli %
1 TCELL TCELLTurkcell2244.75
2 THYAO THYAOTürk Hava Yolları2245.69
3 FROTO FROTOFord Otosan2023.57
4 BIMAS BIMASBim Birleşik Mağazalar A.Ş2024.29
5 SISE SISEŞişecam2045.28

Hisselerin halka açıklık oranlarının hisse senedi fiyatlamalarına etkilerini değerlendirdiğimiz bir yazımız mevcuttur. 2007 yılında “Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi”nde yayınlanan bir makalede %10’un altında olan halka açıklık oranına sahip şirketlerde volatilitenin daha yüksek olduğu ve daha sağlıksız fiyatlamalar olduğu belirtilmektedir.

Benzer şekilde, halka açıklık oranının çok yüksek olduğu şirketlerde de patronun şirketi benimsememesi neticesinde sağlıksız ve manipülatif fiyatlamalar gerçekleşebilmektedir. Bundan dolayı halka açıklık oranının %25 ila %75 arasında olması makul görünmektedir.

Bir önceki paragrafta bahsedilen problemden dolayı bu içerikte borsadaki en değerli şirketleri değerlendirdik. Bunu yaparken iki güncel tablodan yararlandık. Bunlar arasından sizin ilginizi çeken tabloyu inceleyerek aklınızdaki kritere göre en değerli şirketleri tespit edebilirsiniz. Fakat yine de şunu söyleyelim: kağıt üstündeki değer (piyasa değeri) bir şirketin gerçek piyasa değeridir.


En Çok Okunanlar

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

    daha fazla oku..

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları…

    daha fazla oku..

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

    daha fazla oku..

  • Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi notu, finansal hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu skor, kredi kullanma geçmişimizi ve ödeme alışkanlıklarımızı özetler. Ne kadar yüksek bir kredi notuna sahipseniz, o kadar avantajlı kredi koşullarından yararlanma şansınız olur ancak düşük bir kredi notu, yüksek faiz oranları ve kredi başvurularının reddedilme riski gibi zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır…

    daha fazla oku..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir