Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) Nedir?
Bu yazımızda AFT koduyla TEFAS’ta işlem görmekte olan Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu’nu inceleyeceğiz. AFT fonu ile ilgili sizlere olabildiğince objektif bir şekilde bu fonu tanıtmaya çalışacağız.
Yatırım fonları ile yeni tanışıyorsanız ve ne olduklarına dair bir fikriniz yoksa “Yatırım Fonu Nedir?” hakkındaki yazımızı okumak için burayı tıklayınız. Eğer biliyorsanız yazımıza başlayalım. Öncelikle fonun yatırım stratejisi nedir? Bu soruya cevap arayalım. AFT fonunun oldukça basit bir yatırım stratejisi vardır. Fon havuzunda biriken paranın neredeyse hepsini belirlenmiş olan 20 hisse senedine yatırım yapıyorlar. Yani fon yöneticileri tarafından 20 tane getiri potansiyeli yüksek hisse senedi seçiliyor ve neredeyse her zaman bu şirketlere yatırım yapıyorlar. Bu hisse senetleri haricindeki hiçbir hisse senedinden satın alınmıyor. Yani siz paranızın aşağı yukarı yüzde kaçının hangi şirketlerde olduğunu her zaman biliyor olacaksınız. Peki bu hisse senetleri nelerdir? Hangi hisse senetlerine paranın yüzde kaçını yatırıyorlar? Bunların hepsine cevap arayacağız.
AFT Hangi Hisse Senetlerine Yatırım Yapıyor?
AFT fonunun yatırım yaptığı şirketler şu şekildedir:
1. Apple
2. Google
3. Facebook
4. Cisco
5. Amazon
6. Microsoft
7. Baidu
8. Intel
9. Samsung
10. Nvidia
11. Alibaba
12. Tencent
13. Tesla
14. Netflix
15. IBM
16. Salesforce
17. Qualcomm
18. Taiwan Semiconductors
19. SAP
20. PayPal
Bahsedilen bu şirketleri siz kendiniz satın almak isteseniz ve ortaya 1000 TL para koysanız bir tanesini bile satın alamazsınız. Ayrıca, satın alırken ödemeniz gereken komisyonlarla vs. uğraşmak gerçekten çok güç. Siz bu fona 1000 TL yatırdığınızda bu 20 hisse senedine eşit bir miktarda yatırım yapmış olacaksınız ve her birinde yaklaşık 50 TL’lik payınız bulunuyor olacak. Bu oldukça basit bir matematik. Peki neden 50 TL? Bunun cevabını bir sonraki maddede vereceğiz.
AFT fonu hangi hisse senetlerine paranın yüzde kaçını yatırıyorlar?
AFT fonunda yatırım stratejisi havuzdaki parayı her bir şirkete yaklaşık olarak eşit olacak şekilde yatırım yapmayı amaçlamaktadır. Hisse fiyatlarının anlık, günlük veya saniyelik değiştiğini göz önünde bulundurursanız bire bir eşit yatırmak olanaksızdır. Bundan dolayı, toplam para havuzunu %100 olarak düşünürseniz ve 20 hisse senedi olduğu için her bir hisse senedine havuzda yer alan paranın yaklaşık %5’ini yatırıyorlar. Dolayısıyla yatırdığınız her bir kuruşun %5’i bir şirkete yüzde 5’i diğer bir şirkete gitmiş oluyor gibi düşünebilirsiniz. Bu oldukça akıllıca bir yatırım stratejisidir, çünkü fiyatı aşırı yükselen şirketlerin havuzdaki ağırlığı diğerlerine nazaran çok yükselecektir.
Bu durumda portföy stratejisi bu hisse senedinden otomatik olarak bir miktar satış gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Tam tersi durumda yani bir hissenin aşırı değer kaybında (diğerlerinin fiyatlarının aynı kaldığını düşünürsek) o hissenin portföydeki ağırlığı azalacağından dolayı sistem otomatik olarak o şirketin hisse senetlerinden bir miktar daha satın aldıracaktır. Kimine göre kötü kimine göre iyi bir sistem olabilir. Eğer sizin de aklınıza yatıyorsa satın alabilirsiniz, yatmıyorsa da diğer yatırım fonlarından satın alabilirsiniz.
AFT’nin Performansı
AFT fonu;
2016 yılında %46,9 getiri sağlamıştır;
2017 yılında %30,64 getiri sağlamıştır;
2018 yılında 53 hisse senedi şemsiye fonu arasından %27,70 getiri ile getiri bazında 1. sırada;
2019 yılında 55 hisse senedi şemsiye fonu arasından %50,30 getiri ile getiri bazında 13. sırada;
2020 yılında 57 hisse senedi şemsiye fonu arasından %95,47 getiri ile getiri bazında 4. sırada;
2021 yılında 64 hisse senedi şemsiye fonu arasından %96,49 getiri ile getiri bazında 7. sırada tamamlamıştır.
2018-2021 sürecine genel olarak baktığımızda %637,09’luk getiri oranıyla 400’den fazla yatırım fonu (sadece hisse senedi şemsiye fonu değil, bütün fonlar baz alındığında) arasında getiri bazında 1. olmuştur. 2016 ve 2017 getiri oranları AkPortföy sitesinden alınmıştır. TEFAS’ta son 5 yıla ait veriler olduğu için ve o tarihteki fon fiyatlarına ulaşamadığımız için diğer fonlar arasında kaçıncı olduğunu göremiyoruz. Fakat bu 6 yıllık getirisini hesapladığımızda yaklaşık %1314’lük efsane bir getiri sağlamıştır.
Bu 4 yıllık süreçte (2018 başı-2021 sonu);
Bist100 endeksi yaklaşık %72 yükselmiştir;
Gram altın yaklaşık %485 yükselmiştir;
Dolar/TL yaklaşık %272 yükselmiştir.
Bu fonu satın aldığınızda aynı zamanda dolar da satın almışsınız gibi düşünebilirsiniz. Çünkü şirketlerin hepsi döviz bazlı olduğu için ve euro ile dolar paritesi de çok fazla oynak olmadığı için bütün şirket fiyatlarının sabit kaldığı bir yılda döviz artışı kadar değer artışınız olacaktır. Bir de şirketlerin değer artışı yaşadığını düşünün… Bu durumda hem döviz artışından hem de şirket değer artışlarından faydalanarak iki katmanlı bir getiri imkanına sahip olacaksınız. Bu kulağa hoş geliyor fakat kısa dönemli düşüşlere de hazırlıklı olmak gerekmektedir.
AFT Fonu Komisyon Oranları
AFT fonunu sattığınızda döviz bazlı fon olduğundan dolayı kardan %10 stopaj düşülmektedir. Stopaj nedir diye soruyorsanız “Yatırım Fonlarında Stopaj Nedir” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Örnek olarak 100 bin TL para yatırdınız ve 1 yıl sonra paranız 210 bin TL oldu. Satış yapmak istediğinizde elde ettiğiniz 110 bin TL’lik karın %10’u olan 11 bin TL miktarı devlete stopaj olarak ödemiş olursunuz. Yani hesabınıza 210 bin TL yatmaz da 199 Bin TL yatar. Bu hususu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Ama zaten ne kadar çok stopaj ödüyorsanız o kadar çok kazanmışsınız demektir. Eğer getiri sağlanamazsa da doğal olarak stopaj ödemiyorsunuz.
Bu yatırım fonundan satın almak istediğinizde eğer hafta içi saat 13:30’dan önce emir verdiyseniz o gün sonu oluşacak fiyat üzerinden alım gerçekleştirmiş olursunuz. O gün sonu oluşan fiyatlar da TEFAS’ta bir sonraki iş günü öğle saatine kadar ilan edildiği için emir verdiğiniz günkü TEFAS fiyatının bir sonraki günü oluşan fiyatından satın almış olursunuz. Şöyle açıklayalım bu durumu;
1 Ocak 2022 Saat 11:30 diyelim ve AFT’nin 1 Ocak 2022 tarihinde ilan edilen bir pay fiyatı TEFAS’ta 1 TL olarak görünüyor diye varsayalım. Siz 1000 tane AFT payından satın almak için emir verdiniz. Daha sonra akşam piyasalar açıldı. Hisse fiyatları ortalama %5 yükseldi. Dolar/TL sabit kaldı. AFT’nin değeri de o gün %5 yükseldi. Yani bir AFT payı artık 1,05 TL oldu. Fakat bu TEFAS sitesinde 2 Ocak 2022 tarihli pay fiyatı olarak görünecektir. Yani TEFAS’ta yer alan pay fiyatları aslında bir iş günü öncesine ait verilerdir (hemen hemen bütün fonlarda bu böyledir). Siz emir verdiğinizde bir AFT 1 TL idi ama siz bu fonu artık 1,05 TL’ye almış olacaksınız. Eğer saat 13:00’dan sonra emir verdiyseniz de artık 2 Ocak 2022 akşam piyasaları sonunda oluşacak fiyatlamada hesaplanan AFT değeriyle satın almış olacaksınız. Yani 13:30’dan sonra artık bir gün ötelemiş oluyorsunuz, bunu unutmayın.
Sonuç
Sistem yatırım fonlarında böyle işliyor. Neticede siz 3 Ocak 2022 tarihinde TEFAS’da ilan edilen fiyat üzerinden AFT fonunu satın almış olacaksınız. Satış yaptığınızda da aynı mantık söz konusu. Fakat satış emri verdiğinizde saat 13:30’dan önceyse bulunduğunuz günden sonraki 3. iş günü para hesabınıza yatar. 13:30’dan sonra ise de 4. iş günü hesabınıza yatar. Fiyatlama ise 3. iş günü değil, yine aynı gün sonu hesaplanan fiyat üzerinden (13:30’dan önceyse) yapılır. Biraz karışık olmuş olabilir ama bu paragrafı birkaç defa okuyunca anlayabileceğinizi umuyorum.
AFT fonundan minimum 1 adet alabilirsiniz. Yani bu şu demek: 1 TL ile bile bu yatırım fonuna yatırım yapabilirsiniz.
Umarım Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu (AFT) hakkında hazırlamış olduğumuz bu içerik hoşunuza gitmiştir. Sizin başka görmek istediğiniz fonlar hangileri? Aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Kaynak 1: tefas.gov.tr
Kaynak 2: akportfoy.com.tr
Son Yazılar
-
Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri
Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları için tıklayınız.
-
Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları
Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.
-
Borsada En Değerli Şirketler
Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
-
Tarihsel PD DD Değerine Göre Ucuz Şirketler
Bu yazımızda Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin tarihsel PD DD ortalamalarını ve bugünkü değerlere göre konumunu sizlerle SÜREKLİ GÜNCEL bir şekilde paylaşıyoruz. PD DD ucuz hisseler listesini bu içerikten düzenli olarak takip edebilirsiniz.
-
En Çok Kazandıran Hisseler
Borsada en çok kazandıran hisseler ve getiri yüzdelerini güncel olarak bu içeriği ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
-
2022 Yılında En Fazla Kazandıran Yatırım Fonları
2022 yılında en fazla kazandıran fonlarını bu sayfada listeliyoruz. Bu sayfa haftalık olarak güncellenmektedir. TEFAS’ta listelenen yatırım fonları arasında 2022 yılında en fazla getiri sağlayan yatırım fonlarını kategori bazlı değerlendirebilirsiniz.
-
En Çok Kazandıran Yatırım Fonları – Genel
En fazla kazandıran yatırım fonları bu içerikte sunulmuştur. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.