Şemsiye Fon Nedir?

Yatırım fonlarında karşımıza çıkan şemsiye fon nedir? Bu yazımızda şemsiye fonu kavramını açıklayacağız.

Şemsiye Fon

Yatırım fonlarında “şemsiye fon” kelimesi aslında “ağırlık, yoğunluk” anlamına gelebilmektedir. Şöyle ki, hisse senedi şemsiye fonu kategorisinde yer alan yatırım fonlarının izahnamelerinde yer alan ibarelere baktığınızda “fon havuzundaki toplam paranın en az %80’ini hisse senetlerine yatırmak zorundadır” gibi bir ibare yer alacaktır. Ya da borçlanma araçları şemsiye fonunda da fon havuzundaki toplam paranın en az %80’ini fon yöneticileri izahnamede belirtilen borçlanma araçlarına yatırmak durumundadırlar. Yani şemsiye fon denilince aklımıza “en az %80 koşulunun olduğu bir fon” kavramının gelmesi gereklidir. Şemsiye fon nedir sorusuna kısaca yanıt aradıktan sonra isterseniz bir de türlerine bakalım.

Fon Türleri Hangileridir?

TEFAS‘ta yer alan şemsiye fon türleri şu şekildedir:

1. Borçlanma Araçları Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i (belirlenen) borçlanma araçlarına yatırılmaktadır. Yani bu fonlarda tahvil, bono, eurobond gibi enstrümanlar yer almaktadır.
2. Fon Sepeti Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i yatırım fonlarına yatırılmaktadır. Yani tam olarak yatırım fonlarına yatırım yapan bir yatırım fon çeşididir :).
3. Hisse Senedi Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i (belirlenen borsa ya da endekslerdeki) hisse senetlerine yatırılmaktadır.
4. Karma Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i belirlenen iki farklı enstrümana yatırılmaktadır.
5. Katılım Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i (fonun içeriğinde) belirlenen enstrümana yatırılmaktadır. Katılım fonlarında amaç faizsiz işlemler yapmaktır. Faize duyarlı yatırımcılar için geliştirilmiştir.
6. Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i kıymetli madenlere (genellikle altın) yatırılmaktadır.
7. Para Piyasası Şemsiye Fonu: Fon havuzundaki toplam paranın en az %80’i belirlenen likiditesi yüksek para piyasası araçlarına yatırılmaktadır.
8. Serbest Şemsiye Fonu: Sadece nitelikli yatırımcıların satın alabilmesi için kurulmuş yatırım fonlarıdır.
9. Değişken Şemsiye Fonu: Portföy sınırlaması olarak yukarıda bahsedilen herhangi bir şemsiye fon kategorisine dahil olmayan fonları içermektedir.


Popüler İçerikler

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

    daha fazla oku…

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları…

    daha fazla oku…

  • Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi notu, finansal hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu skor, kredi kullanma geçmişimizi ve ödeme alışkanlıklarımızı özetler. Ne kadar yüksek bir kredi notuna sahipseniz, o kadar avantajlı kredi koşullarından yararlanma şansınız olur ancak düşük bir kredi notu, yüksek faiz oranları ve kredi başvurularının reddedilme riski gibi zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır…

    daha fazla oku…

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

    daha fazla oku…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir