Değişken Fon Nedir?

Değişken Fon Nedir?

Portföy sınırlamaları itibarıyla hisse senedi şemsiye fonu ve borçlanma araçları şemsiye fonu gibi şemsiye fonlarına dahil olmayan yatırım fonlarına değişken şemsiye fonu denilmektedir. Diğer şemsiye fon türlerine nazaran daha geniş bir hareket alanına sahiptir. Mesela; Tacirler Portföy Değişken Fon, hisse senedi piyasasında fırsat görmediği anda borçlanma araçlarına ağırlık verebilir.

Ya da yabancı hisselere geçiş yapabilir. Kira sertifikalarından portföy değerinin %30’u oranında satın alabilir. Fakat herhangi bir hisse senedi şemsiye fonunda bu yapılamaz. Hisse senedi piyasası göz göre göre düşecek olsa bile hisse senedi şemsiye fonları fon toplam değerinin en az %80’i oranında hisse senedi bulundurmak zorundadırlar.

Bir başka örnek verelim. Kare Portföy Değişken Fonu döviz cinsinden herhangi enstrümana minimum %80’e denk gelecek şekilde yer vermelidir. Yani gelip de portföyde BİST hisselerinden %80 oranında bulunduramazlar.

Değişken şemsiye fonları için esnek fonlar diyoruz fakat sınırsız hareket alanları da yoktur. Bunun için belirlediğiniz fonların izahnamelerine girip hangi enstrümandan ne kadar alabileceklerini incelemeniz gerekmektedir.

Bu sayede daha mantıklı kararlar verebileceğiniz düşüncesindeyiz.

Değişken Fon Nasıl Satın Alınır?

TEFAS’ta listelenen yatırım fonlarını kendi bankanızdan satın alabilirsiniz. Bunun için pek tabi ki bir yatırım hesabınız olması gerekmektedir. Daha sonra hangi değişken fonundan satın almak istediğinize karar vermelisiniz. TEFAS sitesine gidip “Fon Karşılaştırma” seçeneğini seçiniz.

Daha sonra orta üst kısımda yer alan filtre seçeneğini göreceksiniz. Oradaki “Şemsiye Fon Türü” kısmını seçtiğinizde alt tarafta değişken kategorisinde olan tüm fonlar listelenecektir. Son 3 yıl veya son 5 yıla göre sıralama yaptıktan sonra hangi fonu seçeceğinize karar verebilirsiniz.

Tabi son 1 aya göre veya değişik tarih aralıklarına göre de bu stratejiyi belirleyebilirsiniz. Seçtiğiniz sonları bir kenara not ettikten sonra KAP adreslerine veya internet sitelerine girip fon hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Gerekirse fon yöneticilerine mail ya da telefon yoluyla ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Stratejinizi belirleyip bir şekilde fon ya da fonlarınızı belirledikten sonra kendi aracı kurumunuz üzerinden herhangi bir aracı kurumun sahibi olduğu yatırım fonlarından satın alabilirsiniz.

Bir önceki paragraftaki filtreleme işleminde seçilen değişken fonlarda “Özel Fon” ya da “Özel Fonu” ibaresinin yer aldığı fonlardan satın alamazsınız.

Çünkü o fonlar belirli bir zümreye ait fonlardır. Bunun haricindeki fonlardan herhangi birini istediğiniz gibi satın alabilirsiniz.

Eurubond Fonu ile ilgili içeriğimizi incelemek için buraya tıklayınız.
Karma Şemsiye Fonu ile ilgili içeriğimizi incelemek için ise burayı tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir