TEFAS Nedir? TEFAS Nasıl Kullanılır?

Giriş

Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu ya da kısaca “TEFAS“, yatırım fonlarına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların piyasada var olan yatırım fonlarını incelemesine yardımcı olan devlete ait bir sitedir. Bir yatırımcı TEFAS üzerinden sadece yatırım fonlarının isimlerini görmez. Ayrıca yatırım fonlarının geçmişe dönük getiri değerlerini de yatırımcıya ücretsiz bir şekilde sunar. Bir yatırım fonunun hem kendi geçmiş değerlerini ve yüzdesel getirilerini hem de diğer yatırım fonlarıyla karşılaştırmalarını yaparak geçmişe dönük performans analizi yapılabilmektedir. Yatırım fonu nedir (fon yatırımı nedir) bilmiyorsanız bununla ilgili hazırlamış olduğumuz yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Eğer bu konuyla ilgili bir fikriniz varsa detaylandırılmış “TEFAS nedir” başlıklı içeriğimize devam edebiliriz.

TEFAS Nedir?

tefas.gov.tr adresine girdiğinizde sizi şu şekilde bir sayfa karşılayacaktır:


Ana sayfanın yanında yer alan “Fon Detaylı Analiz” menüsüne tıklayarak fon detaylı analiz bölümüne ulaşabilirsiniz. Buradan da hemen sağ tarafta bulunan “?” butonuna tıklayarak Menkul Kıymet Yatırım Fonları, Emeklilik Fonları ve Borsa Yatırım Fonları listesine ulaşabilirsiniz. Biz YouTube kanalımızda ve www.borsaveyatirim.com sitemizde Menkul Kıymet Yatırım Fonları üzerine yoğunlaştığımız için buradan gideceğiz. “Menkul Kıymet Yatırım Fonları” seçeneğine tıkladığınızda ise sizi şu şekilde bir görüntü karşılayacaktır:


Bu kısımda ilgilendiğiniz bir yatırım fonu varsa seçebilirsiniz. CTRL+F tuş kombinasyonuyla arama yaparak örnek olarak “Tacirler Portföy Değişken Fon” yatırım fonunu seçelim. Neticede çıkan ekranda bizleri fona ait son fiyat, günlük getiri yüzdesi, fon toplam payı, fon toplam değeri (havuzda mevcut var olan para, fona katılan kişilerin toplam parası), fonun kategorisi, son bir yıllık kategori derecesi (bu örneğimizdeki yatırım fonu değişken fon kategorisinde olduğu için bütün değişken fonları arasında son 1 yılda kaç fon varmış ve bu fon getiri konusunda bu fonlar arasında kaçıncı sırada), yatırımcı sayısı (mevcut yatırımcı sayısı) ve pazar payı (yüzdesel) bilgileri yer almaktadır.

💡 Popüler İçerik! 😊

Yatırım fonlarının performanslarını değerlendirmek istiyorsanız bu içerik tam size göreHem gelen olarak hem de fon türüne göre en çok kazandıran fonları listelediğimiz güncel yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Yatırım fonlarının geçmişe yönelik getirilerini incelemek istiyorsanız "En Çok Kazandıran Yatırım Fonları" içeriğimizi inceleyebilirsiniz

Devamını incele...
#Kod1 Yıllık
Getirisi (%)
Şemsiye Fon Türü
1 IDH285.23 Hisse Senedi
2 HKH266 Hisse Senedi
3 HVZ245.16 Hisse Senedi
4 GOH241.99 Hisse Senedi
5 IIH241.34 Hisse Senedi

Bir Fonun Fon Varlık Dağılımı Bilgisine Nasıl Ulaşılır?

Hemen alt kısımda son 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık getirileri görülmektedir. Ek olarak, bir alt tarafta yer alan grafikte de günlük fiyat dalgalanmalarını görebilirsiniz. Grafiğin altında yer alan “Fon Varlık Dağılımı” grafiği ise mevcut paranın (havuzda fondaki herkese ait olan para) yüzde kaçının hangi enstrümanda olduğunu göstermektedir.


En alt kısımda ise bir başka fon daha seçerek yıllara göre getiri karşılaştırmalarını yapabilirsiniz. Bu kısımda mevduat faizi, BİST100, BİST30, kategori ortalaması, TÜFE, Euro, Dolar ve altın yüzdesel değişimlerini de hesaba dahil ederek seçtiğiniz diğer fon ile çoklu bir karşılaştırma imkanına sahipsiniz. Bu örnekte biz Ak Portföy’e ait bir fon seçtik.


Fon İle İlgili Güncel Bilgilere Nasıl Ulaşılır?

Fon ile ilgili güncel izahname, portföy dağılım raporları gibi bilgilere ulaşmak için de orta-sol kısımda yer alan “KAP bilgi adresi” bölümüne tıklayarak Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesine ulaşabilirsiniz. Yani gördüğünüz gibi her şey şeffaf.

Bana bir iki fon yetmez! Ben bütün fonları birbirleriyle karşılaştırmak istiyorum diyorsanız da menüden “Fon Karşılaştırma”yı seçmeniz gerekmektedir. Buradan bütün yatırım fonlarına ait farklı farklı vadelerde getiri karşılaştırmalarını yapabilirsiniz. Unutmayın, gün geçtikçe bu veriler de doğal olarak bir gün ileri kayıyor ve değerler değişiyor. Eğer nitelikli yatırımcı değilseniz “Şemsiye Fon Türü” kısmında Serbest Şemsiye Fonu yazan yatırım fonlarına bakmayın. Zira bu yatırım fonlarından satın alamıyorsunuz.

Geçmişi Analiz Etme

Mesela son 5 yıla göre sıralama yaptığınızda bazı yatırım fonu verilerinin bulunduğu yerde “-” yazdığını görürsünüz. Bu da o yatırım fonunun o tarihlerde piyasada olmadığını, daha sonralarda kurulduğunu gösterir. Son olarak, bu verileri Excel, PDF vs. şeklinde tablonun üst kısmındaki butonlara tıklayarak indirebilirsiniz.

“Ben son 2 yıllık getirilere bakmak istiyorum” diyorsanız da (malum, tabloda 2 yıllık getiriler yer almıyor) “Tarih Aralığı” kısmından bugünün tarih ile iki yıl öncesine denk gelen tarihi belirtebilirsiniz. Bu sayede belirttiğiniz tarih aralığındaki getiriler karşınıza çıkacaktır. Eğer belirli bir fon türüne odaklanmak istiyorsanız da (örnek olarak katılım fonları) orta-üst kısımda yer alan “Şemsiye Fon Türü” kısmından katılım şemsiye fonu yazısına tıklamanız gerekmektedir. Bu sayfada biraz deneme yanılma yoluyla vakit geçirin. Çünkü TEFAS sitesinin çok basit ve anlaşılır bir site olduğu söylenebilir.

Eğer “ben gün gün fiyatları görmek istiyorum” diyorsanız da menüden “Tarihsel Veriler” kısmına tıklamanız gerekmektedir. Bu sayede istediğiniz fona ait geçmişe dönük fiyatları listeleyebilirsiniz ve indirebilirsiniz. Fakat biz bu yazıyı hazırlarken bu verileri sadece 3 aylık bir aralıkta seçebiliyorsunuz. Yani son 5 yıla ait bütün verileri elde etmek istiyorsanız 3 ay 3 ay uğraşarak indirmeniz gerekecek ve bütün Excel dosyalarını birleştirmeniz gerekecek.


TEFAS nedir? sorusuna yanıt ararken epey de bir detaya indik. Umarız sıkıcı olmaktan uzak, faydalı bir içerik olmuştur sizin için. Bir başka gönderide görüşmek üzere kendinize iyi bakın. Bu arada bizi YouTube ve Twitter hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın. 🙂

Youtube: Bireysel Yatırımcı
Twitter: @menkulanalisti


Son Yazılar

  • Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi notu, finansal hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu skor, kredi kullanma geçmişimizi ve ödeme alışkanlıklarımızı özetler. Ne kadar yüksek bir kredi notuna sahipseniz, o kadar avantajlı kredi koşullarından yararlanma şansınız olur ancak düşük bir kredi notu, yüksek faiz oranları ve kredi başvurularının reddedilme riski gibi zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır…

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları…

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

  • Tarihsel PD DD Değerine Göre Ucuz Şirketler

    Bu yazımızda Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin tarihsel PD DD ortalamalarını ve bugünkü değerlere göre konumunu sizlerle SÜREKLİ GÜNCEL bir şekilde paylaşıyoruz. PD DD ucuz hisseler listesini bu içerikten düzenli olarak takip edebilirsiniz.

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

  • Hisse Senedi Hedef Fiyatları Tablosu

    Onlarca aracı kurumun hisse önerilerini BİST hisse önerileri ve hedef fiyatları içeriğimizden güncel olarak takip edebilirsiniz.

  • Borsa İstanbul Yabancı Yatırımcı Oranı

    Borsa İstanbul’da yer alan bütün hisse senetlerinin toplam piyasa değerinin yerli ve yabancı oranları BİST için büyük önem taşımaktadır. Özellikle yabancı yatırımcı oranı yüksek olduğunda daha sağlıklı fiyatlamaların olduğu bir gerçektir. 2022 Ağustos ayındaki verilere göre Borsa İstanbul’daki yabancı ve yerli oranlarına dair detaylı bilgi yazımızda mevcuttur.

  • Hangi Hisseler Daha Çok Kazandırıyor? Büyük Hisseler vs. Küçük Hisseler

    Hangi hisseler daha çok kazandırıyor videomuzda şirketleri gruplayarak büyük hisseler vs. küçük hisseler karşılaştırması yaptık.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir