Kare Portföy Değişken (Döviz) Fonu Nedir?

Kare Portföy Değişken (Döviz) Fonu Nedir?

KUB Fonu yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki döviz cinsinden ihraç edilmiş sermaye piyasaları araçları yatırımına ağırlık vermektedir. KUB fonunun temel amacı ABD Doları bazında maksimum getiri elde etmektir. Aslında fon, 2017 yılının başından 2021 yılının başına kadar Eurobondlara en az %60 ağırlık veriyordu. Fakat 2021 yılının sonlarında bu ağırlık %30 civarlarındaydı. Yine de 2022 Mart ayında biz bu yazıyı hazırlarken fon havuzundaki toplam paranın %32’si eurobondlara yatırılmıştır. 2022 Mart ayı itibarıyla fon toplam değerinin yaklaşık %55’i ise yabancı menkul kıymet/hisse senelerine yatırılmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda eurobond ağırlıklı olan KUB fonu son zamanlarda yabancı hisselere daha fazla ağırlık vermiştir. Değişken şemsiye fonu kategorisinde olması sebebiyle bu ağırlıklar fon yönetiminin inisiyatifi doğrultusunda majör değişiklikler gösterebilmektedir.

KUB Fonu’nun Performansı

Kare Portföy Değişken Fonu’nun yıllık bazda getirileri aşağıdaki gibidir:
2018 yılında %35,
2019 yılında %28,
2020 yılında %31,
2021 yılında %97,
2022 yılının ilk 2 ayında %4,26 getiri sağlamıştır. 2018 Ocak – 2022 Şubat ayı arasında %388 getiri sağlamıştır. Bu süreçte dolar %300’ün altında yükselmiştir. Yani bu 4 yıllık süreçte dolar bazında %22 yükselmiştir ([4,88/400]-1=%22).

KUB Fonu Portföy Dağılımı

KUB fonunun son yıllardaki portföy dağılımını TEFAS sitesinden indirip sizler için grafik haline getirdik. Grafikten görüleceği üzere 2020 yılından önce ağırlığı %15’in altında olan yabancı menkul kıymet/hisse senedi enstrümanı 2022 yılında %50’lerin üzerine çıkmıştır. Dış borçlanma araçları (Eurobond) ağırlıkları da 2019 yılının başlarında bir ara neredeyse %100’e yakınken 2022 yılı Mart ayında %30’ların bir tık üzerindedir. Yani döviz cinsinden borçlanma araçlarına ağırlık verdiği ile bilinen KUB fonu günümüzde yabancı hisse senetlerine daha fazla ağırlık vermektedir.

Kare Portföy Değişken (Döviz) Fonu Portföy Dağılımı

KUB Fonu Komisyon Oranları ve Sonuç

KUB fonu, yatırım stratejisi olarak uzun vadeli dolar bazında zarar etmek istemeyen, riski sevmeyen yatırımcılar için uygun olabilir. Risk değeri hesaplanırken USD/TRY fiyat hareketlerini devre dışında bırakırsak oldukça uzun vadede yüksek olmayan bir risk oranına sahip olduğunu görebiliriz. Fon yönetim ücreti %1,46 olan KUB fonu, diğer yatırım fonlarına nazaran oldukça düşük bir yönetim ücreti kesintisi yapmaktadır. Bu kesinti sizden ekstra tahsil edilmemektedir. Fon havuzunda yer alan paradan yılda %1,46’ya denk gelecek şekilde fon yönetim ücreti kesilmektedir. Son olarak da fon fiyatı TEFAS’ta yayınlanmaktadır. Yani TEFAS’ta yer alan fiyat fon yönetim ücreti kesildikten sonra oluşan fiyattır.

Fonun alış valörü 1 iken satış valörü 3 olarak belirlenmiştir. Alış-satış valörü ile ilgili verdiğimiz detaylı örneğe ulaşmak için AFT fonu ile ilgili yaptığımız içeriğe ulaşabilirsiniz. Bu yazının en alt kısmında detaylı bir şekilde bu konuya değişmiştik. Son olarak, döviz bazlı bir fon olmasından dolayı bu fondan yapacağınız kardan (satış yaptığınız zaman) %10 stopaj kesilecektir. Unutmayın, bu kesinti sadece yaptığınız kardan kesilecektir.

KUB fonuyla alakalı detaylıca bilgi vermeye çalıştığımız YouTube videomuzu da inceleyebilirsiniz:

İstikrarlı bir şekilde getiri sağladığını düşündüğümüz KUB fonu umarız uzun vadede yatırımcılarına güzel kazançlar sağlayacaktır ve yatırımcılarının alım gücünü dolar cinsinden arttıracaktır. Herkese bol kazançlar….

Kaynaklar: tefas.gov.tr, kap.org.tr


En Çok Okunanlar

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

    daha fazla oku…

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları…

    daha fazla oku…

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

    daha fazla oku…

  • Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi notu, finansal hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu skor, kredi kullanma geçmişimizi ve ödeme alışkanlıklarımızı özetler. Ne kadar yüksek bir kredi notuna sahipseniz, o kadar avantajlı kredi koşullarından yararlanma şansınız olur ancak düşük bir kredi notu, yüksek faiz oranları ve kredi başvurularının reddedilme riski gibi zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır…

    daha fazla oku…




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir