Hisse Senetlerinin Tarihsel PD/DD, F/K ve FD/FAVÖK Ortalamaları

Bu içeriğin sürekli güncel tutulduğu yeni içeriği incelemek için buraya tıklayınız.

Giriş

Bu yazımızda Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin tarihsel PD/DD, F/K ve FD/FAVÖK ortalamalarını sizlerle paylaşıyoruz. Tarihsel ortalamalar neden önemlidir? Biliyorsunuz ki borsada iki tip analiz yöntemi vardır. Bunlardan biri teknik analizken diğeri temel analizdir. Teknik analiz ile hisse senedinin fiyatlarından, hacimlerinden vb. teknik değerlerinden yola çıkarak oluşturulmuş yeni değerler ile birlikte al ya da sat kararları verilmektedir. Temel analiz ile de şirketin finansallarından yola çıkılarak birtakım kararlar verilmektedir. Fakat teknik ve temel analiz için “kesin” diye bir şey yoktur. Bundan dolayı öyle stratejiler geliştirilmelidir ki bir portföyün değerinin getiri olasılığını “olabildiğince” yükseltmek amaçlanmaktadır.

Orta ve uzun vadeli yatırımcılar için gösterge olabilecek temel değerler mevcuttur. Çoğumuzun bildiği PD/DD, F/K ve FD/FAVÖK değerleri üzerinden şirketlerin ucuz olup olmadıkları yorumlanabiliyor. Fakat bir şirketin PD/DD değeri 4 civarlarında olabilirken diğer bir şirketin PD/DD değeri 1’i geçmiyor olabilir. Bundan dolayı “piyasa bu şirketi geçmişte ortalama olarak kaç PD/DD oranıyla fiyatlamış?”, “şirketin tarihsel F/K ortalaması ne olmuş?”, “şu anki şirket PD/DD, F/K ve FD/FAVÖK oranları tarihsel ortalamanın ne kadar üzerinde veya altında?” sorularına yanıt alarak daha sağlıklı kararlar verilebilir. En azından bazı şirketler süzgeçten geçirilerek temel olarak diğerlerine nazaran daha cazip olmayan hisse senetleri karar aşamasında elenebilir. Tabi ki tek başında bu değerler bir gösterge olmamalıdır. Fakat portföy oluşturmada ya da bir hisseyi satın almaya karar vermede muhakkak işe yarayacaktır.

İki şirket ele alalım; A şirketi kimya sektöründe B şirketi ise inşaat sektöründe olsun. Öncelikle sadece PD/DD değerine göre bu iki hisseden birini seçeceğimizi varsayalım. A şirketinin PD/DD oranı 3,5 ve B şirketinin PD/DD oranı 0,8 olsun. Burada B şirketini satın almak daha mı mantıklıdır?

Bize göre tabi ki hayır. Çünkü piyasa A şirketinin PD/DD oranını 4-5 civarlarında fiyatlıyor olabilir. Şimdi A ve B şirketlerinin tarihsel PD/DD ortalamalarına bakalım. Burada A şirketinin tarihsel PD/DD değerinin 5, B şirketinin tarihsel PD/DD değerinin 0,6 olduğunu varsayalım. Gördüğünüz üzere sadece PD/DD oranına bakarak karar vereceğimizi düşündüğümüzde düşük PD/DD değerine sahip şirketi seçmenin ne kadar mantıksız bir strateji olduğu karşımıza çıkmaktadır. A şirketinin PD/DD değerinin tarihsel PD/DD değerine oranı 0,7; B şirketinin ise bu değeri 1,33’tür. Bu değer 1 olduğunda demek ki o şirket tarihsel ortalamaya eşit demektir. Eğer 1’in üzerindeyse demek ki tarihsel ortalamanın üzerindedir, yani tarihsel PD/DD değerine göre primlidir. Eğer 1’in altındaysa da demek ki tarihsel PD/DD değerinin altındadır, iskontoludur yani caziptir. Bu örnekte A şirketi 0,7 değeri ile daha cazip olarak karşımıza çıkmaktadır.

Benzer örnek F/K ve FD/FAVÖK değerleri için de yapılabilir. Burada sadece tarihsel ortalamalar değil; bulunduğu sektöre göre tarihsel ortalamalar üzerinden mevcut konumu bile incelenebilir. Bundan dolayı, o kadar çok analiz yaklaşımı karşımıza çıkmaktadır ki kişi kendisine uygun olanı seçmekte özgürdür ve en mantıklı seçimi yapmalıdır sonucu çıkmaktadır. Biz bu yazıda hisse senetlerinin İş Yatırım’dan elde ettiğimiz tarihsel PD/DD, F/K ve FD/FAVÖK değerlerini tablo halinde paylaşıyoruz. Amacımız, tarihe bir not düşmektir ve aynı zamanda bu bilgilere erişmekte güçlük çeken yatırımcılara fayda sağlamaktır. İlerleyen günlerde kendimizin oluşturduğu bir stratejiyle cazip hisseler şeklinde bir yazı da paylaşacağız. Herkese bol kazançlar…

Not: Mobil kullanıcılar ekranı yan döndürerek tabloyu net bir şekilde inceleyebilirler.

Kaynak: iş yatırım

Generated by wpDataTables


Son Yazılar

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları için tıklayınız.

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

  • Tarihsel PD DD Değerine Göre Ucuz Şirketler

    Bu yazımızda Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin tarihsel PD DD ortalamalarını ve bugünkü değerlere göre konumunu sizlerle SÜREKLİ GÜNCEL bir şekilde paylaşıyoruz. PD DD ucuz hisseler listesini bu içerikten düzenli olarak takip edebilirsiniz.

  • En Çok Kazandıran Hisseler

    Borsada en çok kazandıran hisseler ve getiri yüzdelerini güncel olarak bu içeriği ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

  • 2022 Yılında En Fazla Kazandıran Yatırım Fonları

    2022 yılında en fazla kazandıran fonlarını bu sayfada listeliyoruz. Bu sayfa haftalık olarak güncellenmektedir. TEFAS’ta listelenen yatırım fonları arasında 2022 yılında en fazla getiri sağlayan yatırım fonlarını kategori bazlı değerlendirebilirsiniz.

  • En Çok Kazandıran Yatırım Fonları – Genel

    En fazla kazandıran yatırım fonları bu içerikte sunulmuştur. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web Tasarım