Altın Fonu Nedir?

Altın almak isteyen fakat bunu yatırım fonları vasıtasıyla yapmak isteyen yatırımcılardan biriyseniz bu içerik tam size göre. Altın fonu nedir? ve altın fonları hangileridir? sorularına bu içerikte yanıt arayacağız.

Altın Fonu Nedir?

Altın fonu, ilgili fon toplam değerinin en az yüzde 80’inin devamlı olarak borsada işlem gören altına veya altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapar. Bu fonlarda genel olarak fon toplam değerinin yüzde 20’lik kısmı da riski düşük ve kolay nakde dönüştürülebilir sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılır.

TEFAS sitesinde yer alan altına dayalı yatırım fonlarından birkaç örnek verelim. TEFAS’ta Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu veya Katılım Şemsiye Fonu kategorilerinde altın fonlarını listelemek mümkündür. Biz bu yazıyı hazırlarken son 5 yıla göre en yüksek getiriyi sağlayan ICA kodlu ICBC Turkey Portföy Altın Fonu’nun kategorisi “Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu” olmuştur. TCA kodlu Ziraat Portföy Altın Katılım Fonu da “Katılım Şemsiye Fonu” kategorisinde yer almaktadır. Bu iki şemsiye fonu arasındaki farka ise kısaca değinelim. Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu’nda faize dayalı enstrümanlara yatırım yapılabiliyor. Fakat katılım Şemsiye Fonu’nda faize dayalı enstrümanlara yatırım yapılmaz. Yani faize duyarlı yatırımcılar Katılım Şemsiye Fonları’ndan herhangi birine yatırım yapabilirler.

Altın Fonları ve Kategorileri

27 Şubat 2022 tarihi itibarıyla TEFAS’taki altın fonları ve kategorileri şu şekilde listelenmiştir:

  • Qnb Finans Portföy Altın Fonu (OJK): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Ziraat Portföy Altın Katılım Fonu (TCA): Katılım Şemsiye Fonu
  • Fiba Portföy Altın Fonu (FIB): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Oyak Portföy Altın Katılım Fonu (OGD): Katılım Şemsiye Fonu
  • Icbc Turkey Portföy Altın Fonu (ICA): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Kt Portföy Kızılay’A Destek Altın Katılım Fonu (KZL): Katılım Şemsiye Fonu
  • Teb Portföy Altın Fonu (TUA): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Ak Portföy Altın Fonu (AFO): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Deniz Portföy Altın Fonu (DBA): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Nurol Portföy Altın Fonu (NJF): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Garanti Portföy Altın Fonu (GTA): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Yapı Kredi Portföy Altın Fonu (YKT): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Albaraka Portföy Altın Katılım Fonu (RBA): Katılım Şemsiye Fonu
  • Inveo Portföy  Altın Fon (GGK): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Hsbc Portföy Altın Fonu (HBF): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • İş Portföy Altın Fonu (TTA): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu
  • Mükafat Portföy Altın Katılım Fonu (MKG): Kıymetli Madenler Şemsiye Fonu

💡 Popüler İçerik! 😊

Yatırım fonlarının performanslarını değerlendirmek istiyorsanız bu içerik tam size göreHem gelen olarak hem de fon türüne göre en çok kazandıran fonları listelediğimiz güncel yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Yatırım fonlarının geçmişe yönelik getirilerini incelemek istiyorsanız "En Çok Kazandıran Yatırım Fonları" içeriğimizi inceleyebilirsiniz

Devamını incele...
#Kod1 Yıllık
Getirisi (%)
Şemsiye Fon Türü
1 IPB86.66 Değişken
2 IVY85.95 Karma
3 ZFB72.63 Değişken
4 MKG69.39 Kıymetli Madenler
5 IRT68.88 Değişken

Fiziki altın almak mı yoksa altın fonu almak mı daha mantıklı?

Altını banka üzerinden mi almak daha mantıklı, fiziki olarak mı almak daha mantıklı yoksa fon şeklinde mi almak daha mantıklı bu sizin değerlendirmelerinize göre değişiklik gösterecektir.

Banka hesabı açarak altın alıp satma işlemi daha likittir. Yani paranızı anında altına çevirebilir veya altınınızı anında TL’ye çevirebilirsiniz. Böylece, bu örneğe göre banka hesabı üzerinden altın almak daha mantıklı. Fakat bankalara ya da piyasalara güvenmiyorsunuz ve saklayarak bir ortamınız varsa kesinlikle fiziki altın almak en mantıklısıdır. Çünkü bugün yarın bir kriz yaşansa ve aklımıza şu an gelemeyecek savaş vs. gibi bir bunalımla karşı karşıya kalsak bankadan paranızı çekme ihtimaliniz düşecekken fiziki altında böyle bir sıkıntınız yoktur. Çünkü elinizde somut bir varlık olmuş olacak. Fakat “Ben kendime mani olamıyorum, paramı altına bağlamak istiyorum. Hem saklama riskim olmasın hem de bankada gözümün içine bakıp “beni sat” demesin” diyorsanız da altın fonu almak mantıklıdır. Bu yazıyı hazırlarken hangisinin daha mantıklı olduğuna dair bizim aklımıza gelen örnekler bunlardı.


Popüler İçerikler

  • Hisse Önerileri – Aracı Kurum Model Portföyleri

    Aracı kurumların önerdikleri hisse senetlerini tek bir sayfada birleştirdik. 20 aracı kurumun yayınladıkları raporlara istinaden önerilen hisse senetlerini sizler için tek bir sayfada haftalık olarak topluyoruz. Önce kurum kurum hangi hisseler önerilmiş onlara bakacağız, sonrasında ise bütün önerileri birleştirdiğimizde hangi hisse senedini kaç yatırım şirketi önermiş sorusuna yanıt arayacağız. 20 aracı kurumun önerdiği onlarca detayları…

  • Bist100 Hisselerinin Endeks Ağırlıkları

    Borsa İstanbul’da yer alan piyasa değeri ve işlem hacmi bakımından en büyük 100 şirketi temsil eden BİST100 endeksinde yer alan hisse senetlerinin endeksteki ağırlıkları ne kadar? Detaylı bilgiler yazımızda mevcuttur.

  • Borsada En Değerli Şirketler

    Borsa İstanbul’da yer alan 400’ten fazla şirket arasında en değerli şirketler hangileridir? Bu içerikte piyasa değerine göre en büyük 100 şirket ve aynı zamanda halka açık payların piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi güncel bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

  • Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

    Kredi notu, finansal hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu skor, kredi kullanma geçmişimizi ve ödeme alışkanlıklarımızı özetler. Ne kadar yüksek bir kredi notuna sahipseniz, o kadar avantajlı kredi koşullarından yararlanma şansınız olur ancak düşük bir kredi notu, yüksek faiz oranları ve kredi başvurularının reddedilme riski gibi zorluklarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yazıda kredi notu nasıl hesaplanır…



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir